За родената във Флоренция Лоренца Мацети научих от Али Смит и последния

...
За родената във Флоренция Лоренца Мацети научих от Али Смит и последния
Коментари Харесай

Лоренца Мацети – живот като на кино

За родената във Флоренция Лоренца Мацети научих от Али Смит и последния й разказ от сезонната поредност, " Лято ". Лоренца и нейната сестра близначка – Паола, са родени на 26 юли 1927 година. Скоро по-късно майка им Олга Либерати умира и татко им ги поверява на здравна сестра. Децата прекарват първите три години от живота си в село Антиколи Корадо, досега, в който татко им Корадо Мацети не открива, че наетата да се грижи за децата му жена се възползва от отсъствието му и постоянно ги оставя сами.

Така Лоренца и сестра и краткотрайно са под грижите на бащиния си другар Уго Джаннатасио – художник футурист, до момента в който вуйна им Цезарина Мацети не ги взема в Риняно Сул'Арно – Тоскана, където двете девойки стават част от фамилията, състоящо се от братовчедките им Анна Мария и Лус и брачният партньор на Цезарина (Нина) – Робърт Айнщайн. Това са щастливи дни на игри и любов, прекратени от Втората международна война, когато бойци на Вермахта се настаняват в парцела на Нина и Робърт.

Трагедията се разиграва при отдръпването на немските войски и настъплението на  англо-американски сили. След като и последният немски мотоциклет отпътува, трима офицери влизат в дома на Нина и желаят да видят Робърт. Предполагайки, че единствено той е заплашен поради семейството си и връзката си с Алберт Айнщайн, който му е братовчед, съпругата му дава отговор, че го няма. Офицерите си потеглят с обещанието, че ще се върнат скоро. А Робърт се скрива в гората.

На 3 август 1944 година, откакто не го откриват, военните избиват фамилията му. Лоренца и Паола са пощадени, тъй като имат друго фамилно име, само че случилото се белязва живота им и оставя трайни последствия. Имотът е опожарен, а Роберт се самоубива на 13 юли 1945-а. За оживелите сестри Мацети се грижи упълномощеният за шеф на парцела, който става и техен настойник.

Лоренца се мести в Лондон след довеждане докрай на междинното си обучение, решена един път вечно да скъса с предишното и да не помни нещастието. В английската столица тя работи като сервитьорка, тъй като попечителят им пропилява парите и оставя двете сестри без средства. Благодарение на усещането и съчувствието на режисьора Уйлям Колдстрийм, тя е призната в школата за изящни изкуства " Слейд ". Този интервал от живота й е разказан очарователно в " Лято " от Али Смит и аз не бих могла да го опиша по-добре. Важно е да се знае, че това е времето, когато снима филмът " К ", (1952), като за основа й служи " Метаморфоза " на Кафка, само че е изпълнен с автобиографични детайли. Музиката към кино лентата е от Даниеле Парис, композитор, взел участие и в последващи планове на Мацети.

" К ", работата по него, желанието да бъде наличен гратис и други авангардни хрумвания слагат Мацети паралелно до Линдзи Андерсон, Тони Ричърдсън и други авангардисти на новото английско кино. Вярващият в гения й Колдстрийм провежда прожекция в школата и демонстрира кино лентата на Денис Форман, шеф на Британския кино институт.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР